ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ (Battle against disinformation)

Από τις 20-24/10/2021 τρεις εκπαιδευτικοί του  5ου Γυμνασίου Βόλου, η Γαρυφάλλου Αικ, Σωτηράκη Νεκταρία και Παρανόμου Βασιλική, μετέβησαν στο Irun της Β. Ισπανίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος   ERASMUS+ με θέμα « Cooperation for innovation and the exchange of good practices/ Βattle against disinformation”». Συντονίστρια χώρα είναι η Ισπανία. Συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ρωσίας, Ισπανίας, Λιθουανίας, Ιταλίας, Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Η Τουρκία και η Ρωσία συμμετείχαν στη συνάντηση διαδικτυακά. Από τους συμμετέχοντες μόνο η Ελλάδα και η Βουλγαρία εκπροσωπούν σχολεία. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες είναι μέλη N.G.O.

Στη συγκεκριμένη συνάντηση, σε κλίμα οικείο και φιλικό, παρουσιάστηκαν οι χώρες και οι Οργανισμοί και οργανώθηκε το πλάνο δράσης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καθώς και οι υποχρεώσεις του κάθε μέλους, και ανανεώθηκε το επόμενο ραντεβού των χωρών – μελών στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

 ph1      ph3 ph2

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, το 5ο Γυμνάσιο διένειμε ερωτηματολόγια στους μαθητές, για να διαπιστωθεί αν αυτοί χρησιμοποιούν κι εμπιστεύονται τα αγαπημένα τους Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (TikTok, Instagram κλπ) στο θέμα της διασποράς ψευδών ειδήσεων και αν μπορούν να διαχωρίσουν τις αληθείς από τις ψευδείς ειδήσεις (fake news).

H έρευνα έδειξε πως το 70% των μαθητών κατανοεί πως αρκετές ειδήσεις είναι ψευδείς, αλλά αισθάνεται ανασφάλεια στον τρόπο αναγνώρισης και διαχείρισής τους.

Το σχολείο, ακολουθώντας το πρόγραμμα δράσης, συνεχίζει να οργανώνει δραστηριότητες για την επίτευξη του στόχου του προγράμματος.

This entry was posted in erasmus+. Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *