Προγράμματα Erasmus

Οκτώ προγράμματα Erasmus μέσα στην περίοδο της πανδημίας, άλλα διαδικτυακά και άλλα διά ζώσης, και με ποικίλα θέματα, όπως η οικολογία, η υγεία, η παραπληροφόρηση, η ισότητα, η επιστήμη, τα μοντέλα διδασκαλίας υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται από το σχολείο μας.

Όπως τονίστηκε από τη διεύθυνση του σχολείου, «παρά τις όποιες δυσκολίες, φέτος λόγω των περιορισμών από την πανδημία, το σχολείο μας κατάφερε επιτυχώς να συμμετάσχει αλλά και να ολοκληρώσει προγράμματα Erasmus+.

Είχαμε ξεκινήσει από το σχολικό έτος 2019 -2020 δύο προγράμματα ΚΑ 229 φιλοξενώντας στο σχολείο και στην πόλη μας τους εταίρους μαθητές και καθηγητές. Μετά από παράταση που πήραν έπρεπε να ολοκληρωθούν τη φετινή σχολική χρονιά, 2021 -2022.

– «Our health in our hands»: Ελλάδα – Πολωνία – Εσθονία – Ιταλία. Νοέμβριος 2021: Έγινε η μετακίνηση 2 καθηγητών και 6 μαθητών στην Εσθονία. Δεκέμβριος 2021: Αντίστοιχα πραγματοποιήθηκε η μετακίνηση 2 καθηγητών και 6 μαθητών στην Πολωνία. Απρίλιος 2022: έγινε η ολοκλήρωση του προγράμματος με τη συμμετοχή 2 καθηγητών και 6 μαθητών στη Σαρδηνία.

– «Eco – Logic»: Ελλάδα – Πορτογαλία – Δανία – Ιταλία – Λιθουανία. Δεκέμβριος 2021: Μετακινήθηκαν δύο καθηγητές και πέντε μαθητές στην Πορτογαλία. Απρίλιος 2022: Έγινε αντίστοιχα η μετακίνηση 2 καθηγητών και 5 μαθητών στη Δανία. Μάιος 2022: Μετακινήθηκαν 2 καθηγητές και 5 μαθητές στην Ιταλία. Ιούνιος 2022: Έγινε η ολοκλήρωση του προγράμματος στη Λιθουανία με τη συμμετοχή 2 καθηγητών και 5 μαθητών.

Το Πρόγραμμα ΚΑ 229 συνεχίζεται και τη σχολική χρονιά 2022 -2023.

– «Eco – Echo»: (Ελλάδα – Εσθονία – Τουρκία – Ισπανία).

– Πρόγραμμα ΚΑ 226 » Cooperation for innovation and the exchange of good practices» (Ελλάδα – Ισπανία – Λιθουανία – Ιταλία – Τουρκία – Βουλγαρία – Ρουμανία – Ρωσία).

 «Juibad: Join us in the battle against disinformation». Οκτώβριος 2021: Συνάντηση στην Ισπανία – χώρα των Βάσκων. Μάρτιος 2022: Συνάντηση στην Τουρκία – Καππαδοκία.

– Πρόγραμμα ΚΑ 220: «Equalist Euro»: Ιούνιος 2022: Συνάντηση στην Τσεχία.

Όπως τόνισε η διευθύντρια του σχολείου μας, η κ. Καίτη Γαρυφάλλου, το 5ο Γυμνάσιο Βόλου είναι το μοναδικό Γυμνάσιο στον Νομό μας που κατέχει Διαπίστευση Erasmus+, τομέας Σχολικής Εκπαίδευσης, υλοποίησης προγραμμάτων Erasmus για τα έτη 2021 -2027. Οι διαπιστεύσεις Erasmus αποτελούν εργαλείο για τα σχολεία που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε διασυνοριακές ανταλλαγές και συνεργασία και τα οποία σχεδιάζουν την υλοποίηση δραστηριοτήτων μαθησιακής κινητικότητας σε τακτική βάση.

«Στο πλαίσιο αυτής της δράσης ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε με διαπιστευμένα σχολεία της Ιταλίας, Γερμανίας και Ισπανίας. Τον Μάρτιο φιλοξενήσαμε καθηγητές και μαθητές του Ιταλικού σχολείου I.TT.G. Malafarina – Soverato και τον Μάιο καθηγητές και μαθητές του Γερμανικού σχολείου Johannes – Scharrer Gymnasium of Nyremberg και του ισπανικού σχολείου IES Penyagolosa», είπε η κ. Γαρυφάλλου.

«Μέσα στην πανδημία ολοκληρώσαμε και υλοποιούμε οκτώ προγράμματα ERASMUS» συνέχισε και συμπλήρωσε πως μόνο φέτος μετακινήθηκαν στο εξωτερικό 30 μαθητές. Να τι λένε για την εμπειρία τους: «Το Erasmus+ σου δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψεις τον κόσμο, να εξερευνήσεις νέες πτυχές, να προκαλέσεις τον εαυτό σου, αλλά και να αυτοεξελιχθείς. Όλη αυτή η εμπειρία σού δίνει περισσότερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Οι ανθρώπινες σχέσεις δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη γλώσσα, τον πολιτισμό ή τη θρησκεία. Είναι αξιοθαύμαστο πόσο κοντά έρχεσαι με ορισμένους ανθρώπους μέσα σε λίγες μέρες. Τους νιώθεις τόσο δικούς σου που πολλές φορές ο αποχαιρετισμός καταλήγει σε δυνατές συγκινήσεις, δάκρυα και υποσχέσεις ότι «θα ξαναβρεθούμε» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Και προσθέτουν: «Δεν πρόκειται απλά για ένα ταξίδι στο εξωτερικό, αλλά για μια εμπειρία που ίσως σου αλλάξει τη ζωή και σε φέρει πιο κοντά στον καλό σου εαυτό. Μαθαίνεις να τολμάς, να μη φοβάσαι, να δίνεις, να μοιράζεσαι, να εκφράζεις τη γνώμη σου… Νιώθεις δυνατός, γεμάτος αυτοπεποίθηση, ελεύθερος…».

Posted in erasmus+ | Leave a comment

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

Το σχολείο μας παραθέτει τη συνοπτική έκθεση για την τελική αυτοαξιολόγησή του (σχ. έτος 2021-22).

ΕΚΘΕΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

 

 

Posted in Χωρίς Κατηγορία | Leave a comment

ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Σε ενδοσχολική επιμόρφωση με θέμα την ασφάλεια στο διαδίκτυο συμμετείχε ο Σύλλογος διδασκόντων του 5ου Γυμνασίου Βόλου την Δευτέρα 23-05-2022 στις 18:30. Ο Μηχανικός Πληροφορικής, κ. Χρήστος Σπανουγάκης, παρουσίασε με σαφήνεια όλα τα θέματα που σχετίζονται με την ασφαλή χρήση του διαδικτύου τόσο από τους ενήλικες όσο και από τα παιδιά, απάντησε σε απορίες των εκπαιδευτικών και επικεντρώθηκε στην ευθύνη του γονιού και του δασκάλου στην καθοδήγηση των παιδιών και στον έλεγχό τους, όταν αυτά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο.

Τον ευχαριστούμε θερμά για την ενημέρωση και για τις πολύτιμες συμβουλές-υποδείξεις του.

safe-internet-05

Posted in Ασφάλεια στο Διαδίκτυο | Leave a comment

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ

received_928822994470727  Στις 24/3/2022, στα πλαίσια της εθνικής μας γιορτής για την επέτειο της επανάστασης του 1821, το τμήμα Α3 του σχολείου μας, παρακολούθησε το πρόγραμμα «Ηρωίδες με φουστανέλα αντρίκια», στις εγκαταστάσεις το Λυκείου Ελληνίδων Βόλου.
Τα παιδιά ενημερώθηκαν για την ηρωϊκή στάση των γυναικών κατά τη διάρκεια των αγώνων της επανάστασης. Ιδιαίτερα τονίστηκε η ηρωϊκή δράση της νεαρής Τασούλας Γυφτογιάννη, κατά την Ιερή Έξοδο του Μεσολογγίου, καθώς και της ηρωίδας του Πηλίου, από τη Μακρυνίτσα, Μαραγαρίτας Μπασδέκη. Οι ίδιες, όπως και τόσες άλλες Ελληνίδες αγωνίστηκαν ηρωϊκά κατά των Τούρκων, φορώντας φουστανέλα αντρίκια!!!

Με τη βοήθεια της υπεύθυνης του προγράμματος, τα παιδιά ζωγράφησαν, έγραψαν ποίημα, έμαθαν να χορεύουν τσάμικο χορό, προσπαθώντας να τιμήσουν τις εξέχουσες γυναικείες προσωπικότητες του ελληνικού αγώνα.

Ευχαριστούμε το ΛΕΒ για την ξεχωριστή εμπειρία που μας χάρισε.

 

received_1173102836850102 received_1584980425228787

Posted in Χωρίς Κατηγορία | Leave a comment