ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ (2023) ΣΕ ΣΗΜΕΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

Η Β΄ τάξη του 5ου  Γυμνασίου Βόλου επισκέφθηκε την Έκθεση των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας, με τίτλο: «Ο Βόλος ελεύθερος, 19 Οκτωβρίου 1944», η οποία έλαβε χώρα στον  φιλόξενο χώρο του Αναγνωστηρίου  των Γ.Α.Κ., υπό  την καθοδήγηση  της κ.  Άλκηστης Σανιδά. Οι μαθητές-τριες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με αρχειακό υλικό καθώς και δείγματα προφορικής ιστορίας και να διευρύνουν τις γνώσεις και τον τρόπο σκέψης τους, τόσο για την ίδια την επιστήμη της Ιστορίας, όσο  και -πιο συγκεκριμένα- για το ιστορικό πλαίσιο εκείνης της εποχής συνδυαστικά με τη σύγχρονη «εικόνα» της  πόλης τους.

Πρωτόγνωρη η  εμπειρία, να δουν και να μελετήσουν μεταξύ άλλων, δικαστικές αποφάσεις του Ναζισμού, Δελτία τροφίμων, παράνομο τύπο, στοιχεία των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, κά.  Καθόλου τυχαία και η ημέρα της επίσκεψης, η 2α  Νοεμβρίου 2023, η οποία ανακάλεσε στη μνήμη μας,  την  επέτειο της απελευθέρωσης του Βόλου (προσάρτηση της Θεσσαλίας και  Άρτας) από τους Τούρκους, το 1881.

Επίσης, και φέτος, η Α΄ τάξη του Γυμνασίου μας επισκέφθηκε τις αίθουσες με τα Προϊστορικά ευρήματα από τη Μαγνησία αλλά και άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, οι οποίες  φιλοξενούνται στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου. Τα παιδιά είδαν, αναγνώρισαν ή  και περιέγραψαν ευρήματα από τις  ποικίλες δραστηριότητες των προϊστορικών  ανθρώπων, μελέτησαν τον Χάρτη με τις αρχαιολογικές θέσεις, είδαν τι σημαίνει «στρωματογραφία», σύμφωνα με το Project Τοπικής Ιστορίας : «Σέσκλο & Διμήνι,  δύο Ακροπόλεις  με … Προϊστορία!» Οι σημειώσεις και οι φωτογραφίες από την επίσκεψή μας  αξιοποιήθηκαν  για τη σύνταξη της Ξενάγησης που θα αναρτηθεί στην Η -τάξη μας, στο μάθημα της Αρχαίας Ιστορίας.

This entry was posted in Βιωματικές Δράσεις. Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *